Ефективність застосування крем-емульсії прополісу в комплексній терапії корів з післяродовим метритом

  • Юрій Васильович Жук
  • Ветеринарне акушерство
  • Ветеринарна гінекологія
  • Велика рогата худоба
  • 07.04.15

Автори: Ю.В. ЖУК, М.М. МИХАЙЛЮК, кандидати ветеринарних наук

Сучасний стан відтворювальної функції у високопродуктивних молочних корів вимагає вдосконалення лікувальних заходів, що передбачає пошук нових ефективніших, екологічно безпечних препаратів, які не впливають негативно на молочну продукцію та не призводять до селекції штамів мікроорганізмів, а натомістьсприяють активізації перебігу інволюційних процесів, підвищенню запліднювальної здатності та профілактиці післяродових захворювань.

Одним із таких методів у лікуванні тварин є застосування прополісу.

Прополіс або бджолиний клейце духмяна природна речовина із стійким і дуже приємним бальзамічним запахом [8, 9].

До складу прополісу входять: смоли (50–60%), бальзаміни (6%) , ефірні олії (5–15%), віск (до 30%), пилок та інші речовини (до 5%).

Ефірні олії рослин, пилкові бальзами, рослинні смоли – є природними сорбентами, які володіють детоксикуючими властивостями (очищення і санація організму зсерединививедення з організму продуктів метаболізму, важких металів і тощо). Завдяки ним прополіс володіє вираженою антимікробною, протизапальною дією, імуномоделюючою дією, є антиоксидантом, нормалізує обмінні процеси в організмі [8].

У прополісі містяться в значній кількості мікроелементи:алюміній, ванадій, селен, залізо, кальцій, кремній, магній, марганець, кобальт, молібден, мідь, цинк та інші, без яких неможливий жоден біохімічний і фізіологічний процес в організмі. Вони беруть участь в обмінних процесах (білковому, вуглеводному, жировому), синтезі білка, кісткоутворенні, кровотворенні, розмноженні і імунобіологічних реакціях[7].

У ньому виявлені вітаміни А, В1, В2, Е, Р і бета-каротин, аміноорганічні і жирні кислоти, що є незамінними і такими, що володіють широким спектром біологічної активності [1].

Прополіс вважається натуральним антибіотиком та імуностимулятором. Він не тільки діє на мікроорганізми, але й одночасно посилює фагоцитозпроцес виведення чужорідного матеріалу з організму за рахунок фагоцитів, що сприяє зменшенню інтоксикації організму продуктами розпаду мікроорганізмів [2, 7].

Тому, нами на базі  ВАТ ВНП “Укрозооветпромпостач” було виготовлено крем-емульсію прополісу. Вона складається з 20%-ної спиртової настоянки прополісу та гідрофільної основи (гліцерин, олія вазелінова, натрійкарбоксиметилцелюлоза, натрія тетраборат, емульгатор, вода апірогенна). На препарат, спосіб та дози його застосування отримано деклараційний патент на корисну модель [5].

Метою нашої роботи було вивчити ефективність застосування крем-емульсії з прополісу в комплексній терапії корів з післяродовим метритом.

Матеріал та метод. Матеріалом для досліджень були корови чорно-рябої породи, різних вікових груп, що належали ВП НУБіП України “Агрономічна дослідна станція” Васильківського району Київської області.

Корів з діагнозом гнійно-катаральний метрит розподілено згідно зі схемою досліду на дві групи, по 10 голів у кожній (табл. 1).

Коровам першої дослідної групи застосовували термопунктуру БАТ, паравагінальнопрепарат іхтглюковіт у дозі 10 мл, 2–3рази з інтервалом 48 год до відновлення репродуктивної функції. Крім того, внутрішньоматково вводили фітопрепарат, який містить ефірні олії евкаліпту, васильків та рослину олію в 80-100 мл залежно від маси тіла тварини.

1. Схема лікування корів хворих на післяродовий гнійно-катаральний метрит (n=20)

Група тварин

Лікувальні заходи

I (дослідна)

Термопунктура БАТ (VB30), паравагінально введення іхтглюковіту в дозі 10 мл, внутрішньоматкова санація фітопрепаратом, що містить ефірні олії евкаліпту, васильків та рослину олію

II (дослідна)

Термопунктура БАТ (VB30), паравагінально введення іхтглюковіту в дозі 10 мл, внутрішньоматковокрем-емульсія прополісу

Корів другої дослідної групи лікували за схемою першої, лише з тією різницею, що замість фітопрепарату застосовували крем-емульсію прополісу.

Діагностували післяродовий метрит загальновідомими клінічними та лабораторними методами  згідно з “Методичними рекомендаціями  щодо  профілактики, діагностики і лікування післяпологового метриту в корів” за В.Й. Любецьким [3].

Динаміку перебігу захворювання в дослідних груп корів визначали за об’ємом, кольором, консистенцією та інтенсивністю виділення ексудату з матки. При проведенні ректального дослідження звертали увагу на розмір, консистенцію, скорочуваність та місце розташування матки. Визначали також топографію ячників, їх форму, розміри, консистенцію і характер поверхні.

У всіх корів реєстрували час прояву першої стадії збудження статевого циклу і результативність їх осіменіння.

Біологічно активні точки визначали за анатомічними орієнтирами,   електропунктуру проводили приладом ПЕРТ-4М [6].

Нами було проведено термопунктуру біологічно активної точки матки (VB30) з метою посилення маткових скорочень, що сприяє прискоренню інволюційних процесів, активізації моторної та евакуаторної функції матки. Прогрівання БАТ здійснювали полиновими сигарами, які дають інфрачервоне випромінювання (температура ділянок, що прогріваються не повинна перевищувати 43–45 ). На спосіб прогрівання (термопунктуру) БАТ у корів отримано деклараційний патент на корисну модель [4] .

Кожну з двох симетричних БАТ маткихуан-тяо (VB30) (рис 1) ми прогрівали полиновою сигарою, тліючий кінець якої тримали біля поверхні шкіри над біологічно активною точкою. Після незначного прогрівання шкіри (5-10 с) безперервно вгоризонтальному напрямі, ритмічно то наближали, то віддаляли тліючий кінець полинової сигари до появи гострого болю і занепокоєння тварини. Такі рухи сигарою нагадують рухи руки під час прасування, відповідно таке цзю називається прасковим. Експозиція (праскового цзю) першим (сильним) збуджуючим прийомом має становити не менше 3-4 хв.

Локалізація специфічної БАТ матки - хуан-тяо (VB30)

Рис. 1. Локалізація специфічної БАТ матки - хуан-тяо (VB30).

Локалізація та характеристика БАТ матки наведена в табл.2.

Після кожного сеансу термопунктури біологічно активні точки змащували 5%-ним спиртовим розчином йоду, що призводило до більш тривалого потенціювання позитивного ефекту.

Безпосередньо перед внутрішньоматковим введенням крем-емульсію прополісу підігрівали на водяній бані до температури 38–40 оС, набирали у шприц Жане, що з’єднаний з гумовою трубкою завдовжки 25–30 мм та стерильним полістироловим катетером для осіменіння свиней і вводили внутрішньоматково з розрахунку 0,15-0,2 мл на 1 кг маси тварини. Аналогічні дії були з фітопрепаратом, доза якого становила 0,2–0,25мл на 1 кг маси тварини

2. – Характеристика БАТ для термопунктурної стимуляції

Назва БАТ

Локалізація точки

Можливість стимуляції

Французька

VB30

У точці перетину лінії, яка з’єднує крижовий горб крила клубової кістки з сідничним

горбом, з вертикальною лінією, що проходить через великий вертлюг

Хвороби шкіри, статевого апарату, ефективно підвищує скорочення матки як під час родів, так і в післяродовий період

Німецька

G30

Англійська

GB30

Китайська

Хуан-тяо

Меридіан

Жовчного

міхура

Препарати застосовували так. Спочатку рукою, введеною у пряму кишку, проводили ректальний масаж матки, намагаючись звільнити її від ексудату. Після цього, обережно краніодорзально вводили катетер у піхву. Проходження катетера через складки шийки