Як отримати запрошення на Україну

  • Андрій Вишневський
  • Зовнішньоекономічна діяльність суб'єктів агробізнесу
  • 01.12.18

Для цього у вас повинні бути родичі або знайомі на Україні. Вся організаційна робота лягає на них. Ваше завдання - повідомити їм свої П. І. Б. і дату народження. Чи потрібні дані вашого закордонного паспорта, краще уточнити вашим знайомим, які будуть оформляти запрошення для іноземця в Україну, безпосередньо у нотаріуса.

Нотаріус оформляє запрошення за стандартною формою. Термін його дії такий же, як і перебування росіянина на Україні - сумарно до 90 днів протягом півріччя, можна використовувати кілька разів протягом названих періодів. Скажімо, якщо ви вперше в'їхали на запрошення і провели в країні тиждень, через деякий час можете в'їжджати по ньому ж знову і перебувати на Україні до 83 днів.

Термін перебування визначається за відмітками про перетин кордону в вашому закордонному паспорті. За відправну точку відліку служить день вашого чергового в'їзду, а якщо повертаєтеся назад - виїзду з країни. Від цієї дати прикордонники і працівники міграційної служби будуть відраховувати півроку і кількість днів, які ви провели на Україні за цей період. У цьому плані все, як з короткостроковими шенгенськими візами.

Після того як запрошення оформлено, ваші знайомі повинні переслати його вам. Поштою буде довше і дешевше, кур'єрськими службами - швидше, але дорожче.

Оформлення запрошення в українського нотаріуса коштує від 200 гривень (1 гривня в 2018 році = 2,5 рубля), послуги пошти або кур'єрської служби доведеться сплатити окремо.

Влітку 2014 роки мені довелося провести вісім годинників на нейтральній смузі між російським пунктом пропуску Гоптівка та українським Гоптівка в очікуванні, поки родичка з розташованого в 50 кілометрах від кордону Харкова привезе мені нотаріальне запрошення.
Роком пізніше знайомому не встигли відправити оригінал запрошення кур'єрською службою і скинули через інтернет скановану копію. Український прикордонник на станції Конотоп дорікнув йому, що таке може намалювати і сам. Але в країну пустив.